Natur og Myrer

Forside

 

Baggrund

 

Foredrag

 

Ekskursioner og Kurser

 

Konsulent

 

Australsk aboriginal

kunst og kultur

Supplerende links

 

kontakt

 

 

Foredrag om myrernes fascinerende biologi, om de eksotiske dyr og naturforhold og om aboriginal kunst og kultur i det tropiske Australien

 

.

Hør om myrernes fantastiske sociale samfund med arbejdsdeling, kemisk kommunikation, termoregulering at tuerne, og hvor nogle myrer lever som ”svampedyrkere”, nogle som ”kvægavlere ”og andre som aggressive rovdyr samt samfund der strækker sig over flere km2. Myrerne findes næster overalt på jorden og deres samlede vægt overstiger vægten af alle mennesker! Hør om Australiens mærkværdige dyr og de ekstreme naturforhold de levere under. Der er også mulighed for en snak og udstilling om kunst og kultur hos verdens ældste folkeslag.

Gennem mange år har jeg forsket og undervist i myrer og andre insekters biologi på Aarhus Universitet. De sidste 20 år har jeg sammen med min kone Dorthe Birkmose næsten hvert år været udstationeret i Darwin i det Nordlige Australien, hvor vi sammen med forskere fra Charles Darwin University har arbejdet med insekter. Specielt har vi studeret, hvordan myrerne overlever i mangroven, hvor myretuerne dagligt bliver overskylles af tidevandet i op til adskillige timer. Vi har også arbejdet med myrer i Kakadu National Park og sammen med aboriginere i fjerntliggende områder.  Gennem de mange års ophold i Australien har vi fået et godt kendskab til naturforholdene og dyrelivet i Australien.  Vi har besøgt et stort antal Nationalparker over hele Australien, og har camperet og kørt i 4WD omkring 50 000 km i Australien. Har haft båd og sejlet på de mange og store tidevandsfloder, søer og i Darwin Bugten. Gennem samarbejdet med aboriginere har vi fået et indblik i deres arbejde og kultur, og vi har et galleri med en stor samling af kunstværker og kunsthåndværk til vores galleri om Australsk Aboriginal kunst. Dorthe Birkmose blev inviteret af Northern Territory og Den Australske Ambassade i Danmark på en speciel kunsttur, hvor de fløj rundt til mange små afsides samfund og besøgte og handlede med de lokale kunstcentre.

Foredragene vil normalt være på to dele af 30-45 minutter, og de kræver ingen faglige forudsætninger. Foredragene kan tilrettelægges efter alle alderstrin, og vi har holdt foredrag i på universiteter, gymnasier, kulturhuse, folkeskoler, biblioteker og private firmaer - også for små klasser.

Foredraget om Australsk Aboriginal Kunst og Kultur i det Tropiske Australien afholdes af Dorthe Birkmose og I forbindelse med dette foredrag kan der arrangeres en udstilling af aboriginal kunst. Foredraget kan evt. kombineres med en forkorter udgave af Natur og Dyreliv i det Tropiske Australien.

      

 

 

Foredragstitler:

 

1.       Et indblik i myrernes forunderlige verden       

2.       Myrerne og mennesket

3.       Hvordan lever myrerne?

4.       Sociale insekter

5.       Krokodiller, myrer og andre dyr i den australske mangrove

6.       Natur og dyreliv i det Tropiske Australien

7.       Kultur og Kunst i det Tropiske Australien

8.       Australske nationalparker – dyreliv og naturforvaltning

9.       Myrernes spektakulære samfund  3x2 timer